Nives Kavurić-Kurtović: Zarolan životom

U galeriji Kortil otvara se izložba Nives Kavurić-Kurtović pod nazivom Zarolan životom. Naziv je to jedinog izloženog djela nastalog krajem 1982. i tijekom 1983. Postav u galeriji jedinstvena je prilika vidjeti djelo u cjelosti (dva svitka dužine preko 56 metara) koje je do sada bilo izlagano u Zagrebu (1983. 1998. I 2016.), Rijeci (1984.), San Diegu (1986.), Veneciji (2000.), Zadru (2003.), Splitu (2013.) i Zaboku (2013/14.). 

Branka Arh, povjesničarka umjetnosti i autorica teksta u katalogu navodi: „Nije jednostavno ni lako suočavanje s Roladom življenja Nives Kavurić-Kurtović. Možemo početi bilo gdje, najbolje tamo gdje nam zastane dah, gdje osjetimo da smo unutra, da je sagledivost moguća. Pa pogledajmo kako se na dugačkim rolama natron papira odmotava ispovijed umjetnice, negdje tiha, gotovo šapćuća, negdje podrugljiva, ironična, ali uvijek duboko iskrena. Pogledajmo kako se otvaraju skriveni slojevi, kako se zapliću i raspliću razlozi postojanja i najranjiviji ljudski prostori.“

Nives Kavurić Kurtović  (1938. – 2016.) dobitnica je brojnih nagrada i priznanja u Hrvatskoj i inozemstvu. Na međunarodnoj sceni zabljesnula je već 1967. osvojivši prvu nagradu na Bijenalu mladih u Parizu. Tih je godina sudjelovala na riječkim Bijenalima mladih, te na Međunarodnoj izložbi originalnog crteža na kojoj je 1982. dobila Grand Prix Bijenala. Bila je redovita članica HAZU od 1997. Djela joj se nalaze u mnogim muzejskim, galerijskim i privatnim zbirkama u Hrvatskoj i u svijetu. U Galeriji Klovićevi dvori  u Zagrebuodržana je 2016. njena retrospektivna izložba Putovanje zakutcima trajanja (uvijek na zavoju).

Izložbu u galeriji Kortil je organiziralo Društvo povjesničara umjetnosti Rijeke uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Rijeke. 

PRATITE NAS

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi imali najbolje moguće iskustvo.