Predstavljanje knjige “Branko Fučić – povjesničar umjetnosti i konzervator” autora Marijana Bradanovića

Knjigu iz edicije Povjesničari umjetnosti, tiskanu u nakladi Društva povjesničara umjetnosti Rijeke predstavit će jedan od recenzenata, Marko Špikić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Berislav Valušek kao urednik izdanja i njezin autor Marijan Bradanović, povjesničar umjetnosti s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

Očekujemo vas u četvrtak, 13. travnja 2023., u 19 sati, u Muzeju grada Rijeke (tzv. Kockica), Trg Riccarda Zanelle 1/1, Rijeka.

Iz recenzije prof dr. sc. Marka Špikića:  

Ova intelektualna i profesionalna biografija Branka Fučića donosi spoj znanstveno utemeljenog historiografskog pristupa i iznimne esejističke kvalitete Marijana Bradanovića. Knjiga je ustrojena tematski i kronološki, otkrivajući mnoštvo nepoznatih i priželjkivanih podataka o Fučićevu djelu. Na tragu novijih inicijativa hrvatskih povjesničara umjetnosti za otkrivanjem i preispitivanjem pojedinih etapa u rastu profesionalne predaje, pisac ove iznimno zanimljive knjige odlučio se za samostalni monografski pristup. U odnosu na dosadašnja iskustva – organizaciju skupova posvećenih povjesničarkama i povjesničarima umjetnosti, koje su slijedili zbornici – još je uvijek rijetka pojava sastavljanja čitava sveska posvećena jednoj osobi i njezinu kulturnom, političkom i intelektualnom djelovanju. Čitatelj će stoga u ovoj knjizi dobiti zaokruženu sliku o životu i djelu, odnosno istraživačkom stasanju, cvatu i plodonosnom Fučićevu radu, ali i o naslijeđu jednog od istraživačko akademskih divova hrvatske povijesti umjetnosti, povijesti pismenosti i konzervatorske profesije. Stoga će se Fučićevo mjesto u nacionalnoj historiografiji o povijesti umjetnosti nakon ovoga djela iz korijena promijeniti.  

Druga događanja

PRATITE NAS

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi imali najbolje moguće iskustvo.