Tomo Gerić

Autori: Branka Arh, Boris Toman

Izdavač: Društvo povjesničara umjetnosti Rijeke, Rijeka 2022.

Cijena: 27,00€ (203,43 kn)

O knjizi: Tomo Gerić je neobičan umjetnik, jednako neobičan životom pustinjaka i osamljenika, koliko i umjetničkim nazorima i pristupom. Prvenstveno je usmjeren na tihi rad i održavanje kontinuiteta djelovanja, više nego na ustrajanje na naglašenom umjetničkom programu. Privlači pažnju tek povremeno – kada se odluči na izložbu i izvrgavanje kritičkoj prosudbi kritike i javnosti…

Branka Arh (autorica niza izložbi, kataloga i monografija – o Vladimiru Pavokoviću, Vilimu Svečnjaku, Grgi Marjanoviću, Ivanu Kinkeli te o Goranskoj kiparskoj radionici), polazi od Gerićevih vlastitih iskaza o svome životu i radu, te na njima gradi izlaganje o širini cijeloga opusa, a od autorovih izjava polazi i u tumačenju njegove umjetnosti. Branka Arh piše pomno njegovanim jezikom pjesnikinje, a Gerićev život i rad tumači pozivanjem na općeljudsko i univerzalno. Na umu su joj svemirske širine koje su Gerića toliko privlačile da je iz njih izvukao i svoju planetarnu kuglu koja ga je zaokupljala gotovo cijeloga života. Na kugli, njezinom arhetipskom, oblikovnom, simboličkom i ”svemirskom” značenju zasniva se i tumačenje Gerićeva svjetonazora i njegove umjetničke koncepcije.

Boris Toman (svojedobno riječki novinski likovni kroničar te priređivač više izložbi, kao i pisac i priređivač monografije o Slavku Grčku) ima posve drugačija polazišta. On Gerićev opus prije svega vidi u kontrastu ideoloških prijepora između socijalističkog i građanskog društva, više se osvrćući na europska i hrvatska umjetnička vrenja i umjetnički kontekst, barem jednako koliko i nastojeći proniknuti Gerićeve unutrašnje porive, da bi istaknuo osobitosti njegova djela, kojima je i zaslužio da mu se priredi i objavi monografija. Tomanove su analize i zaključci uvijek u sprezi s društveno-umjetničko-stilskim aspektima širokoga konteksta u koji uključuje i Gerića.

Najbitnije je i da će Gerićev život i djelo biti predstavljeni kritičkim izborom iz dugogodišnjeg rada, te da će njegova umjetnost biti popraćena lucidnim, stručnim, čitkim i zanimljivim tekstovima vrsnih poznavatelja Gerićeva opusa i njegovih interpreta.

Iz recenzije mr. sc. Ervin Dubrović

Preračunato po fiksnom tečaju konverzije 1 EUR = 7,53450 HRK

PRATITE NAS

Ova web stranica koristi kolačiće kako bi imali najbolje moguće iskustvo.